Srpske narodne zagonetke

Diskusije o istoriji, tradiciji i religiji.
Odgovori
BanjalukaOrg
Pridružio se: Sub Apr 13, 2024 4:21 am

Srpske narodne zagonetke

Post od BanjalukaOrg »

BOSANSKA VILA,
Srpske narodne zagonetke

1. Kreštalica krešti u popovoj lijesci, pop joj prijeti: ne okaljaj lijesku, a tako mi Rivsta, daceš cetirista, (Brava) 2. Blaban bahce po zelenu Bišcu, a pet ga cekaju, pet ga gone, (Stan) 3. Iz pecine teste kašika viri. (Zubi) 4. Izace li jaiza Zvornika, išcera ralo i volove, i uzora brda i doline i nosija bob i ovas ; nasadi se pop i meced, te pozobaše bob i ovas. (Snijeg, oblak, kiša i vjetar) 5. Izade teta iza brda i iznese Cecinu kost u zubima(Cešalj) 5. Otac kukurika, mati jaglika, a djeca manita. (Grožde) 7. Kreštalica krešti na bukovu listu, dolaze joj trista, ne mogu joj ništa. (Brava) 8. Koliba zelena, u njoj goveda crna, a gvozden kljuc otvara. (Lubenica) 9. Šta je najbrže od svega svijeta ? (Um) 10. Jedan prut sve polje ogradi. (Opanak) 11. Sladušno, majušno, u Kosovu loncic. (Lješnik) 12. Rile, Gavrile, klice poklice; sve mrtve podiže. (Pijevac) 13. Kuso mece, uz polje i niz polje klece, de god klece, pravo rece. (Kantar) 14. Sav svijet precdh, a bakovu kožu ne mogoh. (Osjen) 15. Šupalj Mihajlo u strani sjedi. (Nos) 16. Štomac i štomica. (Lanac I kašika) 17. U kuci novo nedeljano. (Jaje) 18. Zaklah vola bivola, svakome po hise dadoh, a meni sav osta. (Kukuruz) 19. U jednoga rogaca dva roga, a u drugoga cetiri. (Sise u ovce i krave) 20. Sitko i vitko, na gradu gospoja. (Pcela) 21. Stotinu golubova jedno jaje snesoše. (Gruda sira) 22. U našega didrije, zlatne dimije. (Pijetao) 23. Šta u zlu tije. (Sukno) 24. Zabokta boktava na vrh plota, ustajte vile, ustale su kovile. (Pijevac) 25. Zavijodaše vijode u Vijodu gradu bijelome, a zaplaka Francez na stolici sjedeci. (Gusle) 26. Ide po gori, a niti šuška, niti bucka. Sjen) 27. Miš mededa sveza. (Kljuc u sanduk) 28. Koji coban svojim ovcama ime zna, a broja, im ne zna. (Knjiga) 29. Kraj mene ide, a ociju nema.(Osjen) 30. Deset brace, a ne može jedan drugog da obori. (Prsti) 31. Mrtav na živome leži. (Prsten) 32. Pedeset knjiga hoda po zemlji, niti se boje kiše, niti snijega.(Ovca i runo) 33. Crn bor, narodu govori. (Pop) 34. Deset ljudi medu sobom mjesec nose. (Bajrak-zastava) 35. U nas koza cirilica, cil na boku navezena. (Bardak) 36. U Stambol sice na glavi. (Klinac) 37. Na vrh bora solilo. (Percin) 38. U naše bake stotinu džepova. (Pec zemljana) 39. Porucila ti je Fata iz Cekina, da joj vadiš crve iz Bokina.(Smokve) 40. Sjedi Mara ukraj vira, kad se rodi, da njim odi. (Ovca i janje) 41. Živ živuljak, a živo meso najvoli. (Dijete kad sisa) 42. Metnuh puno, a izvadih prazno. (Kapa) 43. Zaklato, odrto, a ide kuci pjevajuci. (Diple) 44. Mrtav živa iz gore poteže.(Um i cešalj) 45. Sve šuška, a ne vidim ga.(Vjetar) 46. Ti otamo, ja odamo ; srešcemo se na poprcu dolu. (Pas). 47. Zelen zeko, zelena mu kapa do ušiju klapa.(Lješnik) 48. Ja ucerah galonju, a išcerah bijelonju. (Oprata repa) 49. Pecen zeko u sanduku spava. (Rakija) 50. Tina na tipu, krpa na krpu, ni koncem šiveno, ni iglom bodeno. (Kokoš) 51. Živu žeravu ždere. (Duhan) 52. Sjedi vila na kraj mora, cetsa sina Kostantina, dok joj doce iz Jakina i donese barilo vina. (Kada kokoš snese jaje) 53. Ide miga uz pilu niz lilu, na sred pile vodu šije. (Testera) 54. Krava riknu iza Zvornika, tele iza Blagaja; ce se sastadoše, tu se srikaše. (Sunce I mjesec) 55. Crno crijevo iz neba visi.(Verige) 56. Puna ljesa prosa, nitž se ljesa promice, nit se proso prosipa. (Nebo i zvijezde) 57. Moj mrkonja na vrh pojate grize, a dolje mu ogrizine padaju. (Svrdlo) 58. Porucuje car carici, lnjepo sam ti ukopan, u gomilu strmoglav. (Bijeli luk) 59; Dvoje macadi ispod strhe viri.( Oci) 60. Car carici sprema dvanajest jabuka., u svakoj jabuci po cetiri špice. (Godina, 12 mjeseci, 4 nedelje) 61. Dvije vrane na jednom kocu stoje.(Oci) 62. Izide slika iza Zvornika, i iznese dva rucnika. (Mjesec) 63. Tator kuca, teško kuci, u kojoj ne kuca. (Stan) 64. U mog dede, cuna do grede, 1go god prolazi. sve u cunu ljubi.( Cesma) 65. Pogacica, tanacica, cio svijet da skoci ne bi je mogao prelomiti(Socivca) 66. Sjedi dedo na glavici, u crvenoj kabanici, prstom irijeti da te udavi( Oskoruša) 67. Ide u Carigrad na hrbatu. (Brod) 68. Pade vo u do, niko ga ne vice, osim Gospod Bog. (Sunce) 69. Metnuh konju u zube grozd grožca, al ne može ga izjesti do Stambola. (Uzda) 70. Komteru literu, niti se pece, niti se vari, a sav svijet hrani. (Mlijeko) 71. Batalo ttod nama, batalo na nama, a cvrkuti ko basa. (Nebo,ljudi, zemlja) 72. Skoci ovca iz vukova dbca, te slomi trista i dva koca (Žito i srp) 73. Devet se seka jednom obuvacom obuvaju (Oputa) 74. Napravljeno sve od golijeh rebara. (Sepet) 75. Viši od konja i vola, a oko mu koliko u pijevca. (som) 76. Bijela crkva na jednoj nozi stoji.(Pecurka) 77. Sucevo.

Autor: VASA M.ĆUKOVIĆ
Izvor: infobiro.ba
Odgovori